O nouă campanie de fraudă online folosește reclame pe Facebook pentru a atrage utilizatorii către site-uri false care fură informații financiare și personale. Campania, denumită ERIAKOS, vizează exclusiv utilizatorii de dispozitive mobile și a fost descoperită de echipa de Payment Fraud Intelligence de la Recorded Future.
TL;DR
- Reclame pe Facebook direcționează utilizatorii către site-uri false.
- Campania ERIAKOS vizează utilizatorii de dispozitive mobile.
- Sunt utilizate oferte limitate pentru a atrage victimele.
- Site-urile false imită branduri cunoscute pentru a păcăli utilizatorii.
Campania de fraudă ERIAKOS
Echipa de Payment Fraud Intelligence de la Recorded Future a descoperit o campanie sofisticată de fraudă online pe 17 aprilie 2024. Campania, denumită ERIAKOS, folosește sute de site-uri false și reclame pe Facebook pentru a fura informații personale și financiare de la utilizatori. Site-urile frauduloase sunt accesibile doar prin dispozitive mobile și reclame, o tactică menită să evite sistemele automate de detectare.
Cum funcționează schema
Campania ERIAKOS folosește oferte limitate și reduceri pentru a atrage utilizatorii către site-urile false. Aceste site-uri imită mari platforme de e-commerce și producători de scule electrice, oferind produse la prețuri foarte mici. În plus, sunt utilizate comentarii false pe Facebook pentru a atrage și mai multe victime.
Originea site-urilor false
Conform Recorded Future, conturile de comerciant și domeniile asociate cu site-urile false sunt înregistrate în China. Aceasta sugerează că actorii din spatele acestei campanii și-au stabilit afacerea în China pentru a gestiona conturile de comerciant frauduloase.
Alte campanii similare
Aceasta nu este prima dată când rețele de e-commerce criminale apar pentru a fura informații de carduri de credit. În mai 2024, o rețea masivă de 75,000 de magazine online false, denumită BogusBazaar, a fost descoperită că a făcut peste 50 de milioane de dolari prin publicitate pentru produse de încălțăminte și îmbrăcăminte la prețuri mici.
Implicații pentru utilizatori
Pentru a evita să devii o victimă a acestor scheme, este important să fii vigilent la ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate și să verifici autenticitatea site-urilor înainte de a face cumpărături online. În plus, utilizarea unor soluții de securitate cibernetică poate ajuta la protejarea datelor personale și financiare împotriva furturilor.
Sursa articolului:
https://thehackernews.com/2024/08/facebook-ads-lead-to-fake-websites.html