Hackerii folosesc fișiere PDF pentru a transmite malware-ul SnipBot

Hackerii folosesc fișiere PDF pentru a transmite malware-ul SnipBot

Hackerii au început să folosească fișiere PDF pentru a disemina un malware nou numit SnipBot. Acest articol detaliază cum funcționează SnipBot, tehnicile folosite pentru a evita detecția și metodele de protecție pe care utilizatorii le pot implementa.

TL;DR

  • Hackerii folosesc fișiere PDF malițioase pentru a transmite SnipBot
  • SnipBot face parte din familia de malware RomCom
  • Utilizează tehnici avansate pentru a evita detectarea
  • Utilizatorii ar trebui să fie atenți atunci când deschid fișiere PDF neașteptate

Detalii despre atac

Hackerii utilizează fișiere PDF pentru a disemina malware și a efectua atacuri cibernetice. Fișierele PDF sunt considerate de încredere, ceea ce face ca victimele să fie păcălite mai ușor să deschidă aceste fișiere malițioase. Fișierul poate conține linkuri malițioase, coduri integrate sau vulnerabilități care permit executarea de cod la distanță (Remote Code Execution).

Ce este SnipBot?

SnipBot este o variantă nou descoperită a familiei de malware RomCom, detectată în aprilie 2024. Dispune de un proces de infecție în mai multe etape, începând cu un fișier executabil semnat, deghizat ca PDF. Acesta utilizează tehnici anti-sandbox, cum ar fi verificarea numelor de proces și a înregistrărilor de registru. Pentru a evita detecția, malware-ul folosește tehnici de obfuscare și criptare a stringurilor de control.

Implementarea atacului

SnipBot descarcă payload-uri suplimentare, cum ar fi un DLL care injectează cod în Explorer.exe prin hijacking COM. Funcționalitățile de bază includ un backdoor care permite atacatorilor să execute comenzi, să încarce și să descarce fișiere și să implementeze module suplimentare.

Cum să vă protejați

  • Fiți precauți la emailurile și fișierele PDF neașteptate, chiar dacă par a fi de încredere
  • Utilizați software antivirus și antimalware actualizat pentru a detecta și elimina amenințările
  • Activați și configurați corect setările de securitate ale PDF viewer-ului
  • Informați-i și pe cei din jurul dumneavostră despre metodele comune de phishing și descărcați fișiere doar din surse sigure

Înțelegând modul în care funcționează SnipBot și luând măsurile de protecție recomandate, utilizatorii pot reduce semnificativ riscul de a deveni victime ale acestui tip de atac.

Sursa articolului:

https://cybersecuritynews.com/hackers-weaponizing-pdf-files/

Pe Threat Spotting apar articole identificate de specialiști în securitate cibernetică și simplificate prin inteligență artificială (AI). De aceea, e bine să consultați sursele oficiale întrucât tehnologiile AI curente pot genera informații incomplete sau parțial adevărate. Citește mai multe despre proiect aici.

Hackerii folosesc fișiere PDF pentru a transmite malware-ul SnipBot
Hackerii folosesc fișiere PDF pentru a transmite malware-ul SnipBot